Zawartość tej strony wymaga nowszej wersji programu Adobe Flash Player.

Pobierz odtwarzacz Adobe Flash


Partnerzy LGD

Gmina Czorsztyn
 

Gmina Krościenko n/D


Gmina Ochotnica Dolna


Miasto i Gmina Szczawnica

Polecane strony

 

 

 

 

 

 

 

 

Informacja z wyjazdu studyjnego przedstawicieli Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Gorce – Pieniny” do Francji w dniach 13-20 czerwca 2011

W czerwcu 2011r – ośmiodniowym wyjeździe studyjnym do Francji /Region Rodan-Alpy /uczestniczyli także przedstawiciele Stowarzyszenia LGD „ Gorce-Pieniny”.
Region Rodan-Alpy jest drugim pod względem liczby mieszkańców regionem we Francji. Zamieszkuje tu 10% ludności kraju co plasuje go w pierwszej dziesiątce największych regionów europejskich. Powierzchnia regionu (45 tys. km2) odpowiada terytorium Holandii lub Belgii. Region graniczy z państwami i obszarami wysoko uprzemysłowionymi takimi jak Północne Włochy i Szwajcaria. Przekłada się to na mocną ekonomicznie pozycję regionu, którego PKB 3,5 krotnie przewyższa PKB innych regionów europejskich. Szczególnie silnie jest tu rozwinięty przemysł metalowy, mechaniczny, chemiczny oraz przetwórstwo tworzyw sztucznych. Liczącymi się gałęziami gospodarki są tu także produkcja odzieży, materiałów tekstylnych, elektroniki i farmaceutyków. Rozwojowi gospodarki towarzyszy tu prężny rozwój w dziedzinie badań naukowych i innowacyjnych technologii. Na terenie regionu znajduje się wiele ważnych ośrodków naukowych spośród których najsłynniejszy to Europejski Ośrodek Badań Jądrowych (CERN). Stolicą regionu jest Lyon. Do innych większych miast zalicza się Grenoble i Saint-Etienne. Przeciwwagę dla środowiska miejskiego i uprzemysłowienia stanowią obszary o wyjątkowych walorach naturalnych. Do najpopularniejszych, ikon właściwie, należą szczyt Mont-Blanc i rzeka Rodan. Dzięki swojemu położeniu i uwarunkowaniom geograficznym region jest istotnym ośrodkiem uprawiania sportu. Znajduje się tu blisko 170 stacji narciarskich. Zorganizowano tu wiele międzynarodowych imprez sportowych. Należą do nich Igrzyska Olimpijskie w Chamonix w 1924, w Grenoble w 1968, oraz Albertville w 1992. Mistrzostwa świata w piłce nożnej z 1998 (Lyon, Saint-Etienne), Tour de France który odbywa się co roku. Region słynie też z uprawy winorośli i produkcji win (min. znane powszechnie Beaujolais). Oprócz 40 różnych uznanych win wytwarza się tu także około 80 rodzajów sera.

W wyjeździe studyjnym uczestniczyło 25 przedstawicieli Lokalnych Grup Działania oraz reprezentanci urzędu Marszałkowskiego i Centrum Doradztwa Rolniczego, które zorganizowało wyjazd. W trakcie wizyty doszło do spotkań z przedstawicielami władz regionalnych, lokalnych samorządów, związków gmin i stowarzyszeń. Dyskutowano zagadnienia związane z funkcjonowaniem Programu LEADER oraz jego implementacją. O zawrót głowy przyprawiały delegatów z Polski zawiłości, mnogość instytucji i skomplikowany rozdział kompetencji we francuskiej administracji publicznej, która nie bez kozery wszakże jest synonimem przesadnie zbiurokratyzowanego porządku. 

Szczególnie cennym elementem ekspedycji były spotkania z rolnikami i producentami, którzy stali się beneficjentami działania LEADERa a także spotkania z członkami LGD w terenie. Najbardziej warte uwypuklenia były wizyta na farmie serowarskiej, projekt „Fontanna mleka”, farma społecznościowa „Oasis” oraz wspólny punkt sprzedaży dla rolników. 

Ogólnie zdecydowana większość tej wyprawy, upłynęła pod znakiem współdziałania i spółdzielczości. Pobudza do myślenia, że spółdzielczość jest tak ważnym elementem rzeczywistości wsi w kraju będącym największym odbiorcą unijnych dopłat. Ale rozwój spółdzielczości wiejskiej jako model działania wydaje się przeżywać renesans, także poza Francją. Znajduje coraz więcej zwolenników. Podobnie w naszym kraju coraz powszechniej zawiązują się grupy producenckie a w programach wyborczych niektórych partii możemy nawet przeczytać hasła promujące tego typu zrzeszanie się. Z rozmów z rolnikami i z klientami wynika, iż spółdzielnie rolnicze, farmy społecznościowe mogą stanowić szanse rozwoju dla małych i średnich gospodarstw rolnych nie radzących sobie w konkurencji z farmami przemysłowymi. A przez to mogą one służyć jako antidotum na kryzysy żywnościowe związane z bezpieczeństwem żywności. Produkcja na ograniczoną, kontrolowaną skalę jako alternatywa dla wielkoprzemysłowej, wymykającej się z pod kontroli towarówki. Miejmy nadzieję, że wiele z tych pomysłów gotowych rozwiązań uda nam się z powodzeniem przeszczepić na rodzimy grunt. 

 
Dodaj link do:
www.facebook.com