Zawartość tej strony wymaga nowszej wersji programu Adobe Flash Player.

Pobierz odtwarzacz Adobe Flash

 

"TWÓRCY LUDOWI POGRANICZA POLSKO-SŁOWACKIEGO"

"TWÓRCY LUDOWI OBSZARU LGD"

 

<< powrót

/02.06.2011/



Podsumowanie warsztatów kulinarnych z cyklu „Smaki gorczańsko-pienińskie”



W dniu 25 maja 2011 r. w Gminnym Ośrodku Kultury w Kluszkowcach odbył się warsztaty kulinarny z cyklu „Smaki gorczańsko-pienińskie – tradycyjna kuchnia regionalna”. Podczas warsztatów zaprezentowana została kuchnia gorczańska. Przygotowano potrawy regionalne:

1. Kwaśnica z grulami na żeberkach,
2. Grule z wodą miętową,
3. Grule z wodą bryndzaną,
4. Gałuski,
5. Bryja z ciemnej mąki ze skwarkami,
6. Pierogi z grulami i bryndzą,
7. Moskol z bryndzą,
8. Moskol ze spyrką,
9. Chleb ze smolcem,
10. Babka drożdżowa.

Wszystko było bardzo smaczne i ładnie podane w regionalnych naczyniach.

Jeżeli Państwo są zainteresowani przyrządzaniem potraw regionalnych wg przepisów Kół Gospodyń Wiejskich, to Stowarzyszenie już dzisiaj zachęca do zapoznania się z publikacją o smakach gorczańsko-pienińskich, którą zamierzamy wydać na przełomie roku 2011/2012. Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Gorce – Pieniny” zachęca do wzięcia udziału w kolejnych warsztatach celem zapoznania się ze sposobem ich przyrządzania.




Poniżej prezentujemy galerę zdjęć z warsztatów.






Gmina Czorsztyn

 

Gmina Krościenko nad Dunajcem

 

Gmina Ochotnica Dolna

 

Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa

 

Województwo Małopolskie

 

Euroregion "Tatry"

 

Ministerstwo Rolnictwa i Rozowju Wsi

  Home | O nas | Aktualności | Nabory | Projekty LSR | Kontakt
   
 
Aktualizacja strony www.leadergorce-pieniny.pl współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 - Ministerstwo Rolnictwa i Rowoju Wsi.