Podsumowanie warsztatów kulinarnych z cyklu „Smaki gorczańsko-pienińskie”
W dniu 25 maja 2011 r. w Gminnym Ośrodku Kultury w Kluszkowcach odbył się warsztaty kulinarny z cyklu „Smaki gorczańsko-pienińskie – tradycyjna kuchnia regionalna”. Podczas warsztatów zaprezentowana została kuchnia gorczańska. Przygotowano potrawy regionalne:
1. Kwaśnica z grulami na żeberkach,
2. Grule z wodą miętową,
3. Grule z wodą bryndzaną,
4. Gałuski,
5. Bryja z ciemnej mąki ze skwarkami,
6. Pierogi z grulami i bryndzą,
7. Moskol z bryndzą,
8. Moskol ze spyrką,
9. Chleb ze smolcem,
10. Babka drożdżowa.
Wszystko było bardzo smaczne i ładnie podane w regionalnych naczyniach.
Jeżeli Państwo są zainteresowani przyrządzaniem potraw regionalnych wg przepisów Kół Gospodyń Wiejskich, to Stowarzyszenie już dzisiaj zachęca do zapoznania się z publikacją o smakach gorczańsko-pienińskich, którą zamierzamy wydać na przełomie roku 2011/2012.
Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Gorce – Pieniny” zachęca do wzięcia udziału w kolejnych warsztatach celem zapoznania się ze sposobem ich przyrządzania.
Aktualizacja strony www.leadergorce-pieniny.pl współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 - Ministerstwo Rolnictwa i Rowoju Wsi.